Pähkinä on tämänpäivän terveystuote. Pähkinät on tieteellisesti todistettu sisältävän keholle hyviä sekä tarpeellisia rasvoja ja pähkinöitä onkin helppo ottaa mukaan pieneksi naposteltavaksi. Monissa baareissa voi itselleen ostaa pienen kipollisen pähkinöitä jos nälkä yllättää. Pähkinät eivät ole jääneet pelkästään syömiseen, yhä useampaan rasvaan on sisällytetty pähkinäöljyjä tai muita hyödyllisiä pähkinän osia. Manteli tuntuu ainakin olevan hyvinkin suosittu; kaupoissa myydään nykyään mantelista puristettua juomaa sekä mantelijauhe soveltuu moneen leivonnaiseen. Oudoin paikka mistä olen pähkinää löytänyt on tortillan välistä. Salaatteihinhan myydään ihan pähkinämixejäkin, jotka erityisesti sopivat tietynlaisiin salaatteihin. Hienoahan on että ihmiset ovat löytäneet pähkinän ja sen monipuoliset terveysvaikutukset sekä käyttävät niitä hyväkseen, mutta pähkinän tunkeminen joka paikkaan on suorastaan painajainen niille jotka ovat sille kuolettavan allergisia.

Pähkinäallergia, kuten monet muutkin allergiat ovat tuntuneet yleistyvän lyhyen aikavälin sisällä. Johtuenko siitä ettei lapset saa enään juoksennella pihalla läpi peltoja ja metsiä, vai siitä että evoluutio on näin vain päättänyt, en tiedä. Mutta puhuessa pähkinäallergiasta olen törmännyt useaan otteeseen siihen että kyse ei ole vain pienestä allergiareaktiosta joka vahingollisen pähkinän syömisen jälkeen tulee, vaan hyvin useilla käydään lähellä hengenlähtöä. Muistan yläaste aikaisen kaverini kantaneen kaikkialle mukanaan lääkepiikkiä (sillä oli hieno nimi, mutten sitä nyt muista) joka olisi pitänyt iskeä hänen jalkaan jos olisi vahingossa pähkinää syönyt. Itselläni menee henki tukkoon jos pähkinää erehdyn syömään. Joten se että saa lahjaksi ihanan rasvan, joka sitten sisältääkin iholle hyvää ja hoitavaa pähkinäöljyä, ei kaikista ole niin mahtavaa. Muut näkevät sanan hoitava pähkinäöljy, pähkinäallergikot miettivät jo kenelle rasvan voisi eteenpäin kierrättää.

Tosin pähkinä ei ole ainoa joka on yleistynyt eri hoitotuotteissa kuin ruuissakin, muunmuassa mustikkaa tuntuu olevan joka paikassa, sekä suklaatakin on alettu rasvoihin laittaa. Kaikista jotakin hedelmäistä uutetta sisältävistä aineista en ole varma, että kuinkapaljon ne oikeasti vaikka sitten sitä persikkaa sisältävät, sillä tuotteessa ollaan voitu käyttää vain vaikka persikanhajua. Allergiat ei ole koskaan kiva juttu ja vaikka kuinka joku ei-allergikko yrittäisi, ei toisen allergiaa voi koskaan täysin ymmärtää. Kuten mitä itse olen ainakin huomannut että ne joilla ei ole laktoosivaivaa, eivät sitä ymmärrä, tosin hienoahan se on että joku on laktoosivaivalta välttynyt. Harmiksi välillä tuntuu että ei oleteta kenekään olevan pähkinäallerginen, koska sillä on niiiin hyvät terveysvaikutukset; kerran olin itse messuilla jossa sai ilmaisen käsienkuorinnan, kuorinta oli toki ihana ja sen jälkeen sain rasvaa käsiini. Onnekseni kysyin mitä rasva sisältää ja esittelijä sanoikin että pähkinää. Kauheaa.. Melkein tunsi kuinka silmissä alkoi sumentua ja kurkkua kuristaa. Koko loppu messujen ajan vain odotin sitä että kädet alkaisi kutiamaan, mutta luojankiitos siltä vältyin. On melkein sanomattakin selvää, että tarkkana saa kokoajan olla ja kaikilta saa kysellä että mitä mahdollisesti tuote sisältää. Allergikoille varmaan hyvinkin tuttua aiheuttaa kaaos kahvilassa, kun myyjä ei osaa vastata mitä leivos sisältää. Itse olen joutunut tilanteeseen jossa myyjä on hakenut paikalle kaikki kahvilan työntekijät ja lopulta  onsoitettu melkein valmistajalle asti, vaikka itse olisin tilanteessa tyytynyt ottamaan jonkun muun leivoksen.

Mutta itsekkin aloin taas miettimään että miksi aloin yhdestä vaivaisesta pähkinäallergiasta paasata, mutta niin aiemmin tänään meillä kävi vieraita ja sain tuomisiksi suihkusaippuan, ihana, sillä niitä ei ole koskaan liikaa ja muuton lähestyessä olisi ihana viedä uusi suihkusaippua uuteen kotiin. Mutta illemmalla katsoessani putelia tarkemmin luki kyljessä että sisältää pähkinäöljyä. Hmm.. Onkohan kellään tutulla lähiaikoina synttäreitä?

Jos jotain positiivista pitää sanoa, niin eipähän tarvi kaikkia leivonnaisia maistaa jasäästyy hyvin kaapissa olevat pähkinäsuklaat yllätysvieraiden varalle.

96848.jpg

Mä olen kuullut että on olemassa tiikeripähkinöitä, jotka ei oikeasti ole pähkinä, vaan jostain juuresta tehty, ja ne sopii useammille pähkinäallergikoille. Vähän niinkuin kasvissyöjille tehtäisiin jauhelihamausteella maustettua soijarouhetta.