Mä olen niitä ihmisiä joita ei politiikka kiinnosta lähes pätkän vertaa. Toki tulee seurattua uutisista ja lehdistö uusimpia politiikan käänteitä, mutta Se että perehtyisin siihen mistä eduskunnassa on viimeaikoina päätetty, ei ole lähellä sydäntä. Äänestämässä käyn kansalaisvelvollisuuden vuoksi ja osoittamassa omaa mielipidettäni, vaikka koskaan ei ole minun valitsemaani ehdokasta mihinkään valittu. Ehkä näen potentiaalia ehdokkaissa joita kukaan muu ei äänestä tai sitten luotan liikaa netin vaalikoneiden tuloksiin. Pekka Haavistoa tosin äänestin ihan omasta tahdostani. Pointtini on, että jos pitää äänestää niin äänestän, mutta muuten Suomen tai maailman politiikka on minulle suoraa hepreaa. Mutta miksi sitten löysin itseni viime yönä neljältä seuraamasta Skotlannin vaaleja?

Viimepäivinä ei lehdistössä olla melkeinpä puhuttu mistään muusta kuin Skotlannin vaaleista. Viime yönä käytiin tiukka taistelu siitä irtautuuko Skotlanti itsenäiseksi valtioksi pois kuningasperheen vallan alta. Mitä ainakin eilen päivällä netistä luin oli ihmiset Skotlannissa kahden vaiheilla, joku sanoi kyllä, mutta toinen heti perään ei. Taistelusta tulisi tiukka, se tiedettiin alusta alkaen.

En ole koommin perehtynyt kiistoihin Skotlannin ja Englannin välillä, sen vain tiedän että heidän välinen ajoittain myrskyisäkin liitto on kestänyt yli 300 vuotta. Murskaako vaalitulos suhteet ikuisesti, ovatko he riidoissa vaikka vaalitulos ei olisikaan positiivinen? Vai mikä riita erottamisesta syttyisikään? Näissä vaaleissa on paljon pelissä.

Kymmentä vaille neljä Suomen aikaa saatiin ensimmäisiä vaalituloksia BBC.n nettisivujen liveseurannan kautta. Itsenäistymistä vastustajat ponkaisivat ensimmäisenä johtoon, mutta vain muutaman prosentin enemmistöllä. Seuraavien tulosten tullessa vahvistui epäilys ei-puolueen mahdollisesta voitosta. Toivoa heräteltiin puolin ja toisin, mutta laskennan edetessä kyllä-puolue joutui hiljalleen toteamaan tappiotaan; neljä kolmestakymmenestäkahdesta Skotlannin kaupungista äänesti enemmistöllä kyllä. Vaalitulos oli siis enemmänkuin selvä, Skotlanti pysyy osana Britanniaa. Toisille tulos oli karvas pettymys, toisille riemuvoitto. Saa nähdä kommentoiko itse kuningatar vaalitulosta suuntaan tai toiseen.

Kuitenkaan ei voitto ollut itsestään selvä, BBC:n nettisivujen mukaan No äänet voittivat saatuaan 2,001,926 ääntä, Yes äänet joutuivat tyytymään 1,617,989 ääneen. Ehkä tulemme näkemään uusinta vaalit jossain vaiheessa, mutta nyt tyytykäämme tähän tulokseen, joka tuskin kovasti ainakaan yhden suomalaisen elämää keikauttaa. En tiedä pitäisikö olla iloinen vai surullinen, en ollut kenenkään puolella, en tiedä kumpi olis ollut Skotlannille parasta, mutta luottakaamme enemmistön ääneen.

keep_scotland_british_vote_no-normal.jpg

maybe next time.. maybe