Mä puhun yleensä aina naisten puolesta, ja nyt teen myös niin.

Naisia ei aina tässä yhteiskunnassa oteta vakavasti. Pidetään välillä jopa huvittavana esimerkiksi suuttunutta yksinhuoltajaa tai poliitikkoja arvostellaan ennemminkin ulkonäön kuin taidon tai pätevyyden perusteella. Kaunista naista pidetään tyhmänä, rumaa naista inhottavana ja tyhmänä. Jakkupukuisia liian jäyheinä, seksikkäästi pukeutuvia huorina, joten missä on kultainen keskitie, vai onko sellaista ollenkaan?

Kellekkään ei varmaan yllätyksenä tule, että yhteiskunnassa naisen ulkonnäöllä on melkeinpä enemmän merkitystä kuin sillä millaista pätevyyttä tai muuta viisautta henkilö omaa, raa-asti jo median toitottamana tiedämme, että jos et ole kaunis, et ole mitään. Noh ehkä hieman jyrkästi sanottu, mutta pointtinani on naisten älykkyyden aliarviointi sekä se kuinka jokin niinkin yksinkertainen asia kuin tasa-arvo on vielä kaukana tavotteestaan.

Selaillessani iltasanomien sivuja törmäsin uutiseen, jossa tutkija arvioi Vladimir Putinin seuraavia siirroksia politiikassa, sillä Australiassa järjestetty maailman valtioiden päämiesten kokous meni hieman penkin alle. Putinille oltiin törkeitä ja hyvinkin epäkohteliaita, jotkut jättivät hänet täysin tervehtimättä. Ymmärrän toki, että tilanne Ukrainan ja Venäjän välillä ei montaa miellytä, mutta silti, käytöstavat opetettiin jo ennen alakoulua, joten miten maailmamme päämiehet eivät niitä osaa? itselleni tuli melkein pahamieli Putinin puolesta, vaikken hänen poliittisista näkemyksistä aina itse pidäkkään.

Ihmetyksekseni artikkelissa oli kuva tutkijasta, Sinikukka Saaresta. Kaunis nuorehko nainen säteili ilmeisesti virallisessa kuvassa. Kuin protestina olisi näytetty että tämännäköinen nainen sanoi näin. Sen tarkemmin en muista mitä artikkeli tekstilliseltä sisällöltään sisälsi, mutta kai kuva jotenkin oleellinen osa sitä oli. Mutta lopulta päädyin artikkelin kommentteihin, joista koko blogini aihekkin kumpusi. Eräs oli sinne kommentoinut, ensiksi jotain hyvin nasevasti politiikan tilannetta arvioiden ja sitten maininnut, että miten tuollainen nuori tyttö mitään tietää ulkomaanpolitiikasta.

Anteeksi mitä..? Voiko olla alentavampaa asiaa kuin tytöttely, varsinkin jos kyseessä on ammattilainen ja nainen. Jos haluaa saada jonkun ammatissaan pätevän naisen kuullostamaan tyhmältä niin tytöttele. Mutta loppujen lopuksi se tytöttelijä saa itsensä näyttämään idiootilta. Se että on kaunis nainen, ei tarkoita sitä etteikö voisi olla pätevä, korkeasti koulutettu ja hyvinkin maailman menossa mukana oleva. Ja vielä mietimme miksi naisten on saada joissain asioissa uskottavuutta. Kommentoijan mielestä ilmeisesti naiset, varsinkaan kauniit ja nuoret sellaiset, eivät voi olla päteviä ammatissaan, mutta toisaalta kuten jo sanoin en artikkelin tai tutkijan lausuntoa niin tarkalleen muista, että olisihan kommentoijalla voinut olla jokin pointtikin, mutta se nyt ilmaistiin hyvinkin köyhästi.

Aiheeseen liittyen, jotkut saattaakin muistaa jonkin aikaa sitten olleen jutun uutisten meteorologista, Mette Mannosesta, joka avauti lehdille siitä kuinka hänen uransa alussa hän sai kuulla paljon tytöttelyä ja epäuskoisuutta pätevyydestään. En muista juttua sen tarkemmin, mutta uskon olevan hyvin loukkaavaa olla ammattilainen, mutta saamatta kunnioitusta ollenkaan. Hermohan siinä vähintään menisi, että joutuisi kokoajan pätevyyttään todistelemaan, kuitenkin metorologiksikin on pitkä kouluttautiminen yliopiston kautta.

Esimerkkinä myös ulkomailta; amerikkalaisen dokumentin mukaan, joka käsitteli naisten asemaa mediassa, siellä media lyttää aivan kaikki mahdolliset poliitikoiksi pyrkivät naiset vain arvostelemalla heidän ulkonäköään yms, eikä ollenkaan keskitytä siihen mitä nainen on saavuttanut tai sitä mitä sanomaa hänellä on. Dokumentista huomasi että media on pitkälti miesten hallinnoima.

Tarkoituksenani ei tosin ole saada itseäni kuullostamaan vittuuntuneelta feministiltä, vaan haluan tuoda todellisen ongelman esille. Ei ole reilua vähätellä toisen pätevyyttä vain ulkonäköön perustuen, naisten tulisi saada kunnioitusta hieman enemmän korkeissa ammateissa. Kuitenkin saman koulutuksen he ovat käyneet läpi kuin yhtä korkeasti koulutetut miehetkin. Tai sitten kiehun yli yhdestä typerästä kommentista, mutta toisaalta en usko että kyse olisi vaan yhdestä harvinaisesta tapauksesta. Osa naisista saattaakin samaistua siihen tytöttelyn tunteeseen.

Kysymys onkin että kenen tulee muuttaa asennettaan? Naisten ei tulisi hyväksyä vähättelyä korkeaakoulutustaan kohtaan, eikä tosin muillakaan olisi oikeutta kyseenalaistaa toisen koulutusta. Mutta koska haluan löytää syyllisen, niin syytän tytöttelijöitä, niitä jotka eivät ymmärrä kuinka vittumaista on ensin opiskella monta vuotta yliopistossa, tehdä tutkielmia, lukea tylsää tekstiä, olla luokan paras, saada raskaalla työllä ansaitut tutkintopaperit ja kun menet ensimmäiseen kunnon työhaastatteluun sinulta kysytään että vai on tyttö näin korkealle ihtensä kouluttanut. Siinä vaiheessa annan pinnalle luvan palaa.

so-your-a-really-smart-girl-tell-me-all-

Nuori ikä tai ulkoäkö ei ole mikään peruste, millekkään. Tai lähes millekkään.