Suomalaiseen kalenteriin on mahdutettu ties minkälaista pyhää, liputuspäivää, muistopäivää, juhlaa ja vapaapäivää. Suurin osa pyhistä kumpuaa kristinuskosta ja yleisimmin Jeesukseen liittyvistä asioista. Toki muistelemme myös suomalaisia suur nimiä, muun muassa Runebergiä, päivä jolloin saa joidenkin mielestä hyvää, joidenkin ei, Runebergin torttua. Kun alkaa miettimään, niin moniin kalenterijuhliin liittyy jokin teema, herkku, koriste tai asia jota nyt vaan satutaan tekemään sinä kyseisenä päivänä. Ja harva oikeestaan kyseenalaistaa että miksi, miksi en voi syödä laskiaispullaa juhannuksena tai laittaa simat porisemaan jouluksi, miksi piparkakkutaloa ei voi tehdä pääsiäisen tyyliin tai tarvitseeko pelottava naamari olla vain halloweenina? Ehkä juhlapyhien ideana onkin että on jotain mitä odottaa, ja tuskin pipari keskellä kesää maistuisi. Kuitenkin tänään on kansainvälinen kalenteripyhä, helatorstai.

Helatorstai, tuo mystinen vapaapäivä toukokuun lopussa, päivä jolloin raskaan työn raatajat kiittelevät ylimääräisestä vapaapäivästä, päivä jonka paikka vaihtelee jokaisen kalenterivuoden mukaan, mutta silti se on aina torstai. Vaikka tiedämme, tai meidän tulisi tietää ihan yleissivistyksen kannalta miksi vietämme eri juhlapyhiä, tiedämme miksi joulua vietetään, miksi pääsiäinen on uskonnolle tärkeää juhla ja juhannuksena ylistämme niin Johannes Kastajan muistoa kuin keskikesääkin. Mutta miksi vietämme helatorstaita? Omassa sivistyksessäni on tällä kohdalla aukko. Vaikka olen aikoinani paljonkin lukenut uskonnosta, jopa lukiossa kirjoittanutkin sen, niin silti en osannut työkaverin kysyessä vastata miksi torstai on vapaa.

Onko helatorstai sen verran huonosti mainostettu juhla etteivät kaikki sen merkitystä tai viettosyytä tiedä? On helatorstai ollut itselleni aina hieman absurdi juhla, enkä ole koskaan kyseenalaistanut sen syytä, paitsi nyt. Pitää kyllä olla suhteellisen merkittävä syy, jotta siitä on vapaapäiväkin saatu. Mutta ennen syyn paljastamista, testaa oma kalenteripyhä tietämyksesi.
Miksi helatorstaita vietetään? :
A) Neitsyt Marian, Jeesuksen äidin ilmestyspäivä
B) Sadon istuttamisjuhla, merkki kesän alkamisesta
C) Jeesuksen ylösnousemisen muistopäivä
D) Hubertus II saavutusten muistopäivä
E) Vanhan kansan uskomusten mukaan päivä jolloin aurinko voittaa kuun ja kesän valoisuus alkaa

Mitä helatorstaina oikeastaan kuuluisi tehdä, nukkua univelkoja pois, vain istua kotona, leipoa? Nähdä sukulaisia, tuttuja, paijata lemmikkiä? Voin kuvitella että niille, joille on nyt huomenna tai tulevana lauantaina tulossa valmistujaisjuhlat, on siunaus että kerkeää leipomaan sekä siivoamaan kokonaisen päivän. Entäs sitten me, juhlattomat, sukulaisettomat, ehkäpä lemmikittömät todelliset jauhopeukalot, nautimmeko tänään vain vapaapäivästä? Päivän voisi hyödyntää ulkoiluun, rentoutumiseen ja hyvin syömiseen. Mutta katsahtaessani ulkoilmaa, joka on kevyesti sanottuna sateisen viileä, ei ulosmenemisen halu ainakaan kasva. Lisäksi taitaapi monet kaupatkin olla kiinni joten täytyy pärjätä sillä mitä jääkaapissa on, eli maidolla ja joulutorttu marmeladilla.

Takaisin helatorstain merkitykseen. Kuten jo arvatakkin saattaa, liittyy tämäkin päivä kristinuskoon. Jotkut ovat saattaneet jo nauraa vedet silmissä että kuka nyt ei tämän päivän merkitystä tietäisi, kun taas sinä joka ehkä veikkasit Hubertus toisen muistopäivää, suosittelisin historian kertausta. Mutta tänään vietämme Jeesuksen ylösnousemuksen muistopäivää, eli vastaus C oli oikein, oikein vastanneet saavat palkinnoksi roimasti hyvää mieltä!. Helatorstaina Jeesuksen ylösnousemuksesta tulee kuluneeksi neljäkymmentä päivää ja koska pääsisäisenkin ajankohta kalenterissa hieman vaihtelee, niin vaihtelee helatorstainkin. Sen tarkemmin en osaa sanoa että miksi tasan neljäkymmentä päivää, voisiko aiheeseen liittyä ilmestymistä opetuslapsille tai vastaavaa? Joku uskontotietäjä saa halutessaan valaista asiaa tarkemmin.

Joka päivä oppii jotakin uutta ja tästälähin muistan miksi saan makoilla ihan hyvällä omalla tunnolla tämänpäivän kotona.

                                          imagesCAI5VZ9H-normal.jpg