Zumbaus on suomeen tullut tanssi ja kuntoilu laji 2000-luvun puolella. Zumba perustuu rytmikkääseen musiikkiin ja liikkeisiin jotka väkisinkin nostavat hien pintaan. Paljon latino vaikutteita imenyt zumba on tehnyt hyvää suomalaisten kankeille vartaloille ja lantioille. Rytmitaju, kehonhallinta ja reagointikyky kehittyvät huimasti ja sen jopa huomaa itsekkin. Zumba on tuonut iloa ja energiaa sekä yhteenkokoontumisia iloisissa lliikunnan merkeissä. Jopa ne jotka eivät ole ennen tanssineet, ovat hurahtaneet sen rytmeihin. Ei siinä huomaa liikkuvansa tai kuntoilevansa, mitä parempi ohjaaja, sen parempi tunti.

Itse aloitin zumbaamisen ensikertaa siskoni raahatessa minut tanssitunnille. Ensiksi olin hieman epäileväinen, mutta latino rytmit kuin imaisivat minut sisäänsä ja huomasin saavani energiaa pelkästään latino musiikin kuuntelusta. Rytmi oli tarttuvaa ja piakkoin huomasin istuvani lähes tulkoon joka arkiilta tanssikoulun penkillä odottaen tuntia. Tanssin kaikkea, salsaa, zumbaa, reggeatonea, parhaimmillaan jopa kaksi tai kolme tuntia illassa. Väsyneenäkin koulupäivän jälkeen oli lähes pakko päästä tanssimaan, siitä tuli pakkomielle, mutta hyvä sellainen. Omissa silmissäni olin hyvä zumbaaja, osasin varmaan jokaisen ohjaajan kaikki koreografiat ja kappaleet ulkoa.

Mutta sattuneesta syystä tanssikoulu suljettiin alku vuodesta 2012. Se tapahtui äkillisesti, toista korvaavaa tanssikoulua ei paikkakunnallamme silloin ollut, joten tanssi jäi ja pian unohdinkin miten kovasti siitä pidin.

Tiesin että muutamat entiset opettajat olivat ostaneet tanssikoulun yrityksen ja luoneet uuden tanssikoulun entisen pohjilta, mutta tunnit pidettiin vain Tampereen keskustassa, jonne kulku olisi ollut hieman hankalaa, varsinkin ilman ajokorttia. Mutta kuten aina, elämä muuttui, muutin pois kotoa, eikä rahaa ollut ylimääräiseksi asti. Kunnes 2013 vuoden loppupuolella aloin kaipaamaan taas tanssimista. Baarissa heiluminen ei kuitenkaan korvannut millään tavalla energisten zumba tuntien tunnelmaa. Mietin kaikkea bollywood tanssista flamengoon. Bollywoodia kävinkin kerran kokeilemassa, mutta hempeä musiikki ja monimutkaiset käsiliikkeet eivät tehneet minuun vaikutusta. Päätin lähteä kokeilemaan uudelleen zumbausta entisen tanssikouluni pohjalta rakennettuun yritykseen. Tiesin siellä olevan zumbaa opettamassa yksi entisistä lempi opettajistani. Zumba oli mukavaa, muistin taas miksi sitä niin rakastinkaan ja ihmettelen edelleen, että miksi sen oikeastaan aikoinaan lopetin. Mutta se ei ollut samaa kuin ennen, sama ohjaaja ja samat kuviot joka kerta. Kaipasin vaihtelua. Kerkesin käydä zumbaamassa muutaman kuukauden enne kuin tulin kipeäski. Jouduin istumaan kotona kaksi viikkoa kipeänä ja into zumbaan laski.

Kunnes yksi entisen tanssikoulun ohjaajista laittoi viestiä, hän olisi pitämässä tuntia täällä, Tampereella. Lupasin mennä tunnille, mutta aloin epäröimään, sillä tiesin minkä vuoksi hän oli ollut pois zumba kuvioista muutaman vuoden ja maalailin kauhukuvia päässäni. Zumba tunti aamuna väitin nukkuneeni pommiin. Minua alkoi oikeastaan harmittaa etten mennyt sittenkään. Muutaman päivän päästä tuli uudelleen viestiä, että uusi zumba maraton sunnuntaina, tänä sunnuntaina.

Menin uteliain mielin. Ja huomasinkin pian paljon tuttuja naamoja ja toisenkin zumbaohjaajan, itseasiassa hän on kaikkien aikojen lempi ohjaajani, hänen tunneistaan oikein imee energiaa itseensä. Kaksi tuntia meni nopsaan, olin itseeni ja suoritukseeni tyytyväinen. Vaikka zumban suosio on viime vuosina ollut hieman laskussa, mikä on tosin ymmärrettävää koska tietysti uusia trendejä tulee jatkuvasti, mutta sinnikkäästi on zumbastakin pidetty kiinni. Suosion laskua ei tuolla huomannut, melkeinpä 25 naisen ja kahden miehen vahvistuksella ähelsimme ja puhelsimme ohjaajien matkassa. Hiki virtasi ja kaikilla oli ainakin toivottavasti mukavaa. Menen kyllä uudelleen, jos vain uusia tunteja ilmenee.

be4e644df1d7b346ef058b96316cc667-normal.