Tänä viikonloppuna pelataan Brasiliassa jalkapallon MM kisojen loppupelit. Viimeisen kuukauden aikana ei olla uutisissa tai mediassa muusta puhuttukkaan kuin jalkapallosta, vaikka pelejä ei ole millään tasolla seurannutkaan on saanut kuin pakotetusti tietoa siitä mitä peleissä tapahtuu. Joku puri jotakuta, joku taisi saada punaisen kortin. Jalkapallo fanit ovat viettäneet iltoja hartaasti television ääressä istuen kotona tai jossain idyllisessä pubissa. 

Jokaisella on omat syynsä jalkapalloa katsoa, toiset haluavat tietää mikä maa on tänä vuonna maailman paras, toisia kiehtoo komeat pelaajat, toiset kaipaavat draamaa sekä punaisia kortteja. Pronssipeli alkoi keltaisella kortilla ja Hollannin maalilla. Fanaattiset fanit odottavat huomista kuin kuuta nousevaa mutta jotkut, kuten minä, iloitsevat siitä että vihdoin tämä rumba loppuu. 

Olisin halunnut kirjoittaa jalkapallosta protesti sekä lähestulkoon haukkumis blogin, mutta tajuttuani etten voi kirjoittaa mistään mitä en ole seurannut, joten välttääkseni koko jalkapalloa katsoneiden fanien raivoisan vihan katson jalkapalloa toisesta suunnasta. Mutta lupasin serkulleni kirjoittaa positiivisuusblogin, blogin jossa pyrin näkemään asioista paremman puolen, tällä kertaa yritän nähdä hyvää jalkapallossa. 

Jalkapallo on siitä harvinainen laji että se tunnetaan lähestulkoon jokaisessa maailman maassa ja sitä harrastetaan niin porvaristossa kuin slummeissakin. Jalkapallo pelin idea on simppeli ja todennäköisimmin lähes jokainen on pelannut sitä sukulaisten kanssa mökillä tai koulun jälkeen kavereiden kanssa. Jalkapallo sopii lähes kaikkeen ja melkeinpä kaikille.

Jalkapallon MM kisoja on järjestetty jo lähes sata vuotta ja silti ne pitävät suosiotaan yllä ympäri maailmaa. Tokihan jalkapallo yhdistää tai samalla myös erottaa ihmisiä, jotkut kokoontuvat kisakatsomoihin suurellakin porukalla kannustamaan suosikki joukkuettaan. Tämänpäivän peli on varmaan se odotetuin, kultapeli alkaa illalla kello yksitoista, Brasilian aikaa noin kello viisi. Pelissä toisensa kohtaavat Saksa ja Argentiina, kultamitalin taistelusta todennäköisesti tulee tiukka ja kerää varmasti satoja tuhansia, tai oikeastaan miljoonia katsojia. Toiset odottavat peliä malttamattomina, toiset taas ei. 

Jalkapallo kisat ovat aina massiiviset, tuovat isäntämaalle rutkasti rahaa, mainetta sekä turisteja. Mutta toisaalta myös hirmuisesti huolta; taskuvarkaat kaivautuvat koloistaan sekä rikollisuus ylipäätään lisääntyy, jos ei paljon niin jonkin verran kuitenkin. Mitä ainakin itse olen lukenut niin on Brasiliassa yritetty slummejakin kunnostaa kisojen takia, tosin olen tietämätön siitä onnistuttiinko tavoitteessa ollenkaan. Maa pyrkii näyttämään parastaan, jotta turistit sekä muutkin vieraat saisivat hyvän kuvan ja palaisivat ehkä vielä joskus takaisin. Ja jotkut varmaan palaavatkin. Hetkellisesti massiiviset kisat nostattavat maan taloutta sekä matkustus halukkuutta kyseiseen maahan.

Mutta ei mitään niin hyvää ettei hieman pahaakin. Ainoastaan että lipasin pysyä positiivisena, ehkä hieman viha katson jalkapalloa, sillä pitäähän sitä viha kohteeseensa tutustua, jotta tietää mistä puhuu. Joten älkää missatko illan peliä, mutta jos missaatte, niin tuskin se maailma mullistavasti muuttuu jos ei voittajaa tiedäkkään. 

Brazil-meme-normal.jpg

wpid-img_126764293497807-normal.jpg

Ainakin yritin olla positiivinen, viva espanja