Kaikki lapsen nimenneet tietää miten vasta silloin kun tulee valita nimi sille rakkaalle lapselle huomaa kuinka montaa ihmistä oikeasti vihaa. Ja kun päättämässä on kaksi ihmisitä, niin on vihaa monin kerroin. Jostain nimestä tulee mieleen lapsuuden kaveri, joka petti julmasti, toisesta entinen seurustelukumppani, kolmannesta se hirveä naapuri ja toi nimi ei nyt vaan sovi. Joskus ihmettelen miten vanhemmat selviävät edes koko nimeämis tehtävästä.

Jonkun pikaisesti tulkinneen ja kauhistuneen lukijan selventämiseksi; ei, en ole raskaana.

Tuijotellessani yömyöhään erinäisiä nettideitti sivustoja silmissä vilisi vain uusia kuvia, uusia miehiä, uusia ihmisiä. Erinimisiä, samannimisiä, vanhoja, nuoria, kuvattomia, kuvallisia... sitten viesti kenttääni pongahti viesti; mies, joka esitteli itsensä Paavoksi, kirjoitti tekstissään oikein imartelevasti, melkeimpä imelän nuolevasti siitä kuinka ihastui profiiliini ja päätti laittaa viestin. Hetken katseltua viestiä päädyin henkilön kuvattomaan profiiliin lukemaan esittelytekstiä. Joka tosin ei ollut kummoinen. Päädyin takaisin viestiin. Luin sen uudelleen. "Suukkoja - t.Paavo. ". Yök. Paavo voi olla mukava ja lämmin mies, mutta meidän suvussa Paavo on paha sana.

On ihmeellistä miten jokin niinkin arkipäiväinen asia kuin nimi voi vaikuttaa hyvinkin paljon. Nimi on kuitenkin se ensivaikutelma jonka itsestäsi annat, joten jos omaat hyvän nimen, kiitä vanhempiasi (tai sitä paikkaa jossa voi nimen virallisesti muuttaa). Nimi on paras syntymälahja jonka voi antaa, se vaikuttaa ihmiseen suuresti ja jollaintasolla uskon että omaan nimeensä kasvaa niin kiinni, että alkaa oikeasti näyttää vaikka sitten Paavolta. Itselleni on ainakin monta kertaa sanottu että olen nimeni näköinen ja osittain olen itsekkin samaa mieltä, sillä ei musta saisi vääntämällä väännettyäkään mitään Eveliinaa tai Jennyä. (ei pahalla Eveliinat ja Jennyt)

Kuitenkin keskustellessani kaverini kaverin kanssa hän kertoi että seurusteli joskus miehen kanssa jonka nimi oli Pirkka. Mies oli komea ja kuulemman hyvinkin miehekäs, joten mielikuvissa Pirkka kuullostaa hassulta. Kaverini kaveri myös kertoi ettei koskaan kehdannut kertoa seurustelukumppaninsa nimeä, sillä jotkut luuli heti että hän on naisen kanssa ja ensimmäinen asia joka nimestä tuli mieleen oli pirkka tuotteet. Ja muutenkin, kuinkapaljon se mies raukka joutuu kuuntelemaan vittuilua pirkkatuotteiden mainoksista? "En se minä ollut, se oli pirkka." eheheh.

Kuten jo varmaan totesin, niin nimi vaikuttaa paljon. Vaikka kuinka ei haluaisi luoda ennakkoluuloja vain nimen perusteella, niin on se hieman mahdotonta, sillä jos joku poika nimeltä Päivi... siis tarkoitin että Paavo, on pahasti loukannut sinua, niin kuinka suurella todennäköisyydellä pidät johonkin aivan uuteen tutustumaasi ihmiseen hieman etäisyyttä vain siksi että hänenkin nimensä nyt vain sattuu olemaan Paavo? Voimmeko puhua nimirasismista vai vaan terveestä itsesuojeluvaistosta? Ken tietää. Mutta jos joskus joudun tilanteeseen että on minun tuleva keksiä nimi, niin harkitsen kyllä moneen kertaan. Käyn läpi kaikki luettelot, makustelen nimiä suussa, kuuntelen niiden sointua, mietin mitä nimi minulle merkitsee, mitä se merkitsee yleisellä tasolla. Se on kuitenkin lahja toiselle jota joko kadun tai ihailen loppuelämäni, jotain jonka se lapsi voi halutessaan muuttaa nimivirastossa.

Lopetan tekstin siskoni sanoin; jos joskus saan kaksoset niin nimeän heidät Ähkyksi ja Yrjöksi, niin jotta voin kertoa synnytystarinaa: ensin tuli ähky, sitten tuli yrjö.

9n09mb.jpg

2728.jpg

Kikiteka kiittää, because i'm NINJAAAAAAAAAAAA! Mistään ei huomaa että tää teksti on kirjotetu keskellä yötä.

*Paavon nimi muutettu