Unettomuus on ehkä jopa yleisempää kuin luullaan. Moni suomalainen siitä kärsii ja joutuu jopa syömään lääkkeitä saadakseen unen päästä kiinni. Jotkut ovat taas siunattuja unen saannissa, ei tarvitse kuin pää painaa tyynyyn niin on höyhensaarten rantaan rantauduttu. En ole kyllä monenkaan kuullut tunnustavansa kärsivän unettomuudesta, syynä voi olla sekin että unettomuus saattaa olla ajoittaista, esiintyä esimerkiksi vain tiettyinä vuodenaikoina tai täysikuun aikaan. Oli miten oli, mikään ei ole inhottavampaa kuin pyöriä sängyssä tuskastuneena, kun uni ei tule.

Tämä on kolmas yö putkeen kun minua ei väsytä. Olen viimeisen kahden yön aikana nukkunut hädin tuskin yhteensä edes kahdeksaa tuntia. Vaikka olen yrittänyt herätä ihan ihmisten aikaan, niin kun menee sänkyyn aivot kuin napsahtavat ylikierroksille. Ensimmäinen yö meni surffaillessa netissä etsien tietoa, toinen yö meni miettiessä, suunnitellessa ja netissä pyöriessä. Ja tämä yö, en keksi loogista syytä miksi olen hereillä. Yleensä kärsin unettomuudesta täysi kuun aikaan, eikä minun tietääkseen nyt sellaista ole. Täysikuun aikaan saatan valvoa pitkälle yöhön, mutta en sentään niin pahasti kuin nyt. Olen yrittänyt pohtia kaikki mahdollisuudet miksi vain pyörin tuskastuneena sängyssä ilman unihiekan pisaraakaan silmässä. Voiko kesäaika vaikuttaa uneen? Liiallinen elektroniikan käyttö? Flunssa?

Päädyn ilmeisesti taas nykytekniikka aiheeseen,. Joku lukijani, jos minulla sellaisia on, ehkä muistaa kun kirjoitin että ostin älypuhelimen muutamia viikkoja sitten. Minusta tuli hetkessä sen aktiivinen käyttäjä ja huomasin kulkevani kaikkialle se kädessäni, jopa sänkyyn. Voi mahdollisesti olla, että liiallinen elektroniikan käyttö piristää ennen nukkumaan menoa niin, että nukahtamisesta tulee entistäkin vaikeampaa. Jostain kuitenkin luin että muutama tunti ennen nukkumista pitäisi alkaa rauhoittumaan ja suosituksena oli joko kirjan lukeminen, rauhallinen venyttely tai tv sarjan katsominen. Itse en televisiota omista, joten kaikki mitä katson, katson netistä. Voiko tietokoneen vaikutus porautua alitajuntaan jollainlalla? Mutta logiikka ei nyt tänä yönä pelaa, sillä avasin tietokoneen vasta kun tajusin haluavani jakaa unettomuutta teidänkin kanssa. Koko päivänä en siis ole tietokoneeseen koskenut. Eli mikä minua vaivaa?

Toisena vaihtoehtona kesäaika. Siirryimme kesaikaan viimeviikonloppuna. Tosin kelloja siirrettiin vain yksi tunti eteenpäin, mutta voiko sen vaikutus olla näinkin suuri? Ymmärrän toki monien unettomuuden johtuvan myös valostuvasta ajasta, kokoajan päivä pitenee, mutta yöt lyhenevät. Valoisuus saattaa olla jollekkin ongelma nukahtamisen kannalta ja voi viedä rytmin aivan sekaisin. Varsinkin yötyöläisiä säälin kesällä. Jaha, posteljooni liikkuu rappukäytävässä.

Entäs sitten tämä flunssa. Tulin muutama päivä sitten kipeäksi varustauduttuani ulkoiluun liian kepein vaatetuksin. Olen syönyt kaikkia pöperöitä mitä kaapeista löytyy, mutta parhaimpana lääkkeenä flunssan pidän kunnon yöunia. Olen tottunut saamaan öisin vähintään yhdeksän tuntia unta, joten on outoa ettei keho sitä nyt vaadi. 

Sanotaan, että jos ei väsytä pitäis ponkaista sängystä ylös ja tehdä jotakin järkevää, siivota, tiskata, viikata pyykit ja palata sänkyyn vasta kun alkaa oikeasti väsyttämään. Muuten kyllä, mutta hiljaisuus alkoi jo melkein kuusi tuntia sitten, enkä halua herättää naapureitani. Toisena vaihtoehtona olisi ottaa kirja tai sanaristikko, niitä lueskellessa mieli rentoutuu ja saattaapi nukahtaakkin paremmin. Ainoastaan etten halua sytyttää valoja, kanikin voisi luulla että on aika herätä ja alkaisi vaatia pääsyä pois häkistä.

Uni on tärkeää jokaiselle ihmiselle, unen aikana alitajunta järjestelee päivänaikana tapahtuneita asioita, luo pysyviä muistikuvia, tallentaa oppimat asiat. Jotkut pärjäävät vähemmällä unella kuin toiset, kuten lapsetkin tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset. Omaan unen tarpeeseensa voi luultavasti vaikuttaa ja keho saattaakin tottua muutoksiin, mutta ilman unta ei pärjää. Jatkuva unettomuuden tila voidaan rinnastaa humalaan, liian kauan ja liian vähillä unilla oleva ihminen on vaaraksi liikenteessä ja siinä samassa vaaraksi itselleen. Siksi aina kehotetaankin nukkumaan kunnolla ennen kuin lähtee ajamaan sekä kuten humalassakaan, ei väsyneenäkään saisi ratin taakse istua. Hyvät ihmiset nauttikaa, jos saatte kunnon yöunet. Ja toivon että suurinosa teistä on syvässä unessa untenmailla höyhensaarien rannoilla, kun tätä kirjoitan.

tired-meme-normal.jpg

väsyttää, muttei nukuta. Menen siis tarkastamaan jääkaapin.