Viimeksi tapahtunutta : "Otin haasteeksi katsoa kaikki Leonardo DiCaprion elokuvat akselilla Viaplay - Netflix."  "Romeo ja Juliet, kahden tunnin kidutus."  " Ota kiinni jos saat --sanoinkuvaamattoman hyvä elokuva!"

Haaste jatkukoon.

Päätin rullata jonkinlaisessa aikajärjestyksessä eteenpäin ja kohdalle osuikin elokuva Lentäjä vuodelta 2004. Tositarinaan pohjautuva kuva kertoi elokuvatuottajasta, joka teki massiivista elokuvaa, kehitteli lentokoneita ja kärsi vaikeista fobioista. Pidän tositarinaan pohjautuvista elokuvista, mutta valitettavasti tästä elokuvasta minulta ei löydy lähestulkoon mitään positiivista sanottavaa. Pisteeni annan Dicapriolle uskaliaasta roolista, heittäytymiskyvystä rooliin ja jälleen kerran uskottavuudesta. elokuvaa voisi tarkastella 1900-luvun puolen välin kuvaelmana ja siitä miten joku saattaa jäädä omien pelkojensa, fobioidensa, vangiksi. Sentään elokuvasta on napsahtanut Leonardolle Golden Globe palkinto sekä Oscar ehdokkuus. Suosittelen toki elokuvaa ilmailualasta kiinnostuville, mutta itse hieman pettyneenä annan elokuvalle kaksi tähteä viidestä.

Koska Viaplay jäsenyyteni alkoi uhkaavasti olla lopuillaan jouduin hetkellisesti poikkemaan melkein täsmäävästä aika järjestyksesä ja seuraavana vuoroon tuli Django Unchained elokuva. Vuonna 2012 ensiiltoihin saapunut elokuva kertoo 1800-luvun lopusta, orja ajan Amerikasta, orjien omistajista sekä yleisestä asenteesta tummaihoisiin tuohon aikaan. Elokuva alkoi kevyesti verilöylyllä, mutta se oli vasta pientä siihen verrattuna mitä olisi tulossa. Dicaprion nimi oli esiintyjä listan kärjessä, mutta ensimmäiseen tuntiin ei ollut hänen hahmostaan tietoakaan. Caprion rooli suoritus oli hyvä sekä sopi mielestäni hänelle. Hänen hahmonsa oli tilan omistaja, joka omisti paljon orjia eli tuon ajan sanoin, neekereitä. Neekeri on tosin meidän ajan sanakirjoista poistettu, mutta käytän nyt sitä sanaa jonka elokuvasta pongasin. Elokuvassa neekereitä tapettiin julmasti, heidät laitettiin jopa tappamaan toisiaan kuin näytöksenä isäntäväelle. Kidutuksesta puhumattakaan. Ison plussan annan elokuvalle sen musiikista, mutta jonninlaisen miinuksen annan ehkä liiankin todenmukaisesti kuvatusta tappamisesta, verestä, veri roiskeista yms. Suorastaan elokuva oli vain kaksi tuntia teurastusta. Kuten jo sanoin Caprio oli hyvä, mutta valitettavasti joku toinen oli parempi ja näin toten ei oscaria tästäkään elokuvasta herunut. Tähtiä elokuvalle annan kolme viidestä.

Ihan tyytyväisin mielin ja mieli kohonneena suuntasin seuraavaan elokuvaan. Kaksi jäljellä olevaa elokuvaa ovat kummatkin vuoden 2006 tuotantoa ja molempien kannet vaikuttivat hyvin synkiltä, joten valitsin seuraavan lähes arpomalla. Arpa onni suosi tällä kertaa elokuvaa Blood Diamond - veritimantti. Veritimantti on hyvin todenmukainen kuvaelma Afrikan lapsisotilaista, kapinallisista sekä timantti tuotannosta. Olisin toivonut edellisen elokuvan jälkeen ehkäpä jotain hieman rauhallisempaa elokuvaa, mutta ei, samanlainen ihmisten teurastus vain jatkui. Ampumista, aseita, tappamista, aivan sairasta meininkiä. Dicaprion suoritusta pidin hyvin keskivertona, en sitä osannut kehua, sanoisin että hyvin tasaisella pohjalla mentiin elokuva läpi, Leonardo soveltuu hyvin hyvien  pahisten tai pahojen hyvisten esittäjäksi. Hämmästykseni huomasin että elokuva on saanut yhteensä kuusi oscar ehdokkuutta ja Dicaprio itse ehdokkuuden satellite awardsiin sekä Golden Globeen. Sanon suoraan etten pitänyt elokuvasta lain, joten tähtiä heruu vain kaksi.

Kauhulla jo odottaen viimeistä elokuvaa päätin pitää hetken tauon ja latasin mieltäni siltä varalta että viimeinenkin elokuva jatkaisi kahden viimeisimmän kaavaa. Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi jäi myös vuoden 2006 tuotantoa oleva elokuva The Departed. Elokuvan alussa tapahtui nopeasti monta asiaa, jonka vuoksi osa meni aivan ohi ja pääsin kiinni elokuvan juoneen vasta reilusti alun jälkeen. Elokuva jatkoi edeltäjiensä tappamis ja murhaamis teemaa, mutta tällä kertaa ei ollut kyse mistään päättömästä räiskinnästä, vaan mukaansa tempaavasta juonittelusta. Elokuva osasi säilyttää jännityksensä aivan loppumetreille saakka ja loppuratkaisu oli ehkä arvattavissa, mutta silti yllätys. Itse pidin elokuvan juonikkuudesta, salailusta, kiinni jäämisen pelosta, siitä kuka kerkee ensin ja kuka tapetaan seuraavaksi. Tämän elokuvan voisin katsoa ehkä uudelleenkin. Mutta DiCaprioon; Caprio esitti rikollisliigaan soluttautuvaa ns"myyrää" joka kerää tietoja poliisille. Roolisuoritus oli loistavan hyvä, uskottava ja voisin ehkä sanoa monipuolinen. Se ettei tästä ole edes Oscar ehdokkuutta tullut on pienoinen pettymys, mutta sentään caprion roolisuoritus palkittiin Satellita Awardsilla sekä Golden Globe ehdokkuudella. Kuten jo sanoin, pidin elokuvasta ja se ansaitseekin saada neljä tähteä viidestä.

Viimeinkin. On ollut avartaa katsoa elokuvia aivan oman elokuva maun ulkopuolelta. En sano että olisin pettynyt, mutta kaiken kaikkiaan pakko sanoa, että kun takana on nyt kahdeksan elokuvaa niin yhdestä olisin Capriolle oscarin suonut. Pohdinkin, että voiko olla niin että itsessään caprio ei ole kriitikoiden silmissä huippuluokkaa, vaan hänelle on osunut hyvin kirjoitettuja rooleja hyvissä elokuvissa. Myös monessa elokuvassa on ollut joku muu, joka on vain yksinkertaisesti ollut Dicapriota paljon parempi ja ansainnut kunnianosoituksen. Huono tuuri? ei voi tietää.

Kuitenkin capriolle on suotu muita palkintoja osoituksena hyvästä roolisuorituksesta, joten ei hän huonokaan näyttelijä voi olla. Ja oikeastaan tarvitseeko sitä saavuttaa palkintoja jos on saavuttanut suosionsa katsojien keskuudessa? Luinkin  Leonardo DiCaprion itse sanoneen että ei hän tätä palkintojen takia tee, vaan siksi että rakastaa työtään, kuten minäkin ilmeisesti rakastan tämän blogin kirjoittamista sillä takana on, kuten jo sanoinkin kahdeksan elokuvaa ja 20 tuntia sekä noin kolme minuuttia DiCapriota itseään.

leo-dicaprio-oscar-one-normal.jpg

pakko kaivaa vielä hieman verta nenästä