Halvennammeko itseämme? Uutisissa on useinkin puhuttu median antamasta sekä luomasta naiskuvasta. Naisia pidetään useinkin vain seksisymboleina, eikä esimerkiksi heidän saavutuksiaan tai tekemisiään oteta niin huomioon, tästä on puhuttu muun muassa urheilun parissa. Onhan se toki loukkaavaa jos sinut huomataan vain pienistä urheilupöksyistäsi, kuin siitä että teit maailman ennätystä hipovan suorituksen. Voisimme syyttää asiasta mediaa, osoittaa syyttävä sormi heihin jotka ruokkivat seksisymbolin mielikuvaa naisista tai haukkua maahan ne jotka naiskuvasta yleisessä mediassa päättää. Mutta ei, olemme kuulleet siitä kuinka media luo naisesta huonoa kuvaa, pitäisi olla tietynlainen ollaksesi kaunis tai arvostettu. Tottahan on, että suurimmaksi osaksi mediaa pyörittää miehet, suureksiosaksi suurien yhtiöiden johtopaikoilla istuu miehiä. Voisimme asettaa miehet ja median jälleen kerran syntipukeiksi siihen mitä ulkonäkö paineita ympäristöstä saamme, voisimme haukkua kuva muokkaajia tai tv sarjoja, mutta ei paskaa paskan päälle, tällä kertaa haluan syyttää naisia.

Selaillessani facebookkia ties kuinka monetta kertaa tänään törmäsin uutiseen Miley Cyruksista, hän, kuten jo moni tietää, on tunnettu provosoivasta pukeutumisestaan sekä esiintymis tyylistään. Ymmärrän osittaisen musiikin myynnin ehkäpä seksillä, mutta luulin että sen ääriraja olisi Cyrusin kanssa jo ylitetty, mutta ei, lukemani artikkeli todisti että Cyrus on mennyt pöpelikköön ja pää edellä. Muutamissa kuvissa melkein privaattipaikat vilahtelivat tai oikeastaan vilahtikin. Aloin miettimään, tälläistäkö kuvaa Miley haluaa itsestään maailmalle levittää, tälläisistä kuvistako hän haluaa itsensä muistettavan? Ajatteleeko hän yleisöään, yleisöä, joka saattaa hyvinkin kiusaantuneesti katsoa esitystä, välillä miettien että mitä helvettiä tapahtuu. Entäs ne nuoret jotka esitystä katsoo, millaista mielikuvaa heille luodaan? Tosin nuorten itsetunnon ja ulkonäkö paineiden vastuu ei yksin Cyrusin harteilla lepää, vaan voisi moni luetella muutamiakin artisteja joiden pukeutuminen on hiukan kyseenalaista, tai eihän sitä tarvitse kuin katsoa artistien tähtitaivaalle, melkein jokainen. Vai onko Cyrus itse median uhri? Sekin voi pitää paikkaansa.

Naisten vaateteollisuuskin on menossa ihmeelliseen suuntaan. Toki vielä hyviä perusvaatteita valmistetaan ja jotkut vaateketjut eivät ole lähteneet muuttamaan vaatemallistoaan minkään hetkittäisten trendien matkaan. Vaikka tosin aikuiset saavat pukeutua miten haluavat, mutta silti pitäisi heidänkin omaa pukeutumistaan joskus katsahtaa. Näin kesän tullen ainakin minisortseja näkee joka kadunkulmassa, ei minisortseissa itsessään mitään pahaa, mutta vuosi vuodelta tuntuvat ne lyhentyvän, mielestäni kun vastaantulija ei enään erota onko kyseessä farkut vai alushousut on menty jossain vikaan. Napapaidat ovat tämänkesän yksi suosikeista nuorten keskuudessa tai no miksei aikuistenkin. Yhä lyhyemmiksi meneviä hameenhelmoja näkee jatkuvasti kaupungilla ja lisäksi saattaa yläosassakin olla säästetty kangasta reilulla kädellä. Joku voisi sanoa että olen näille näin pukeutuville kateellinen, ehehehehei ei ei, en ole. Vaikka oma vartaloni ei sallikaan liian paljastavaa pukeutumista edes kesällä, en kadehdi niitä joiden pakarat vilahtelevat kaupungilla tai joidenka takana kulkija osaa sanoa minkäväriset hellokitty alushousut tänään panit yllesi. Viilentää se maksihelmakin. Vaadimme naisina kunnioitusta, mutta mitä teemme sen eteen?

Eikä kyse ole pelkistä vaatteista, joidenkin naisten käytöskin on mennyt ihmeelliseksi. Tottakai saa olla oma itsensä (ja pitääkin olla!), niin silti joskus baarin tunkkaisissa tiloissa mietin, ovatko nuo naiset oikeasti tuollaisia vai onko heidän käytöksensä kuin oletus, kuin paine mediasta tai muualta olla sellainen. Vaikka tosin itsellään saa tehdä mitä haluaa, mutta jos laitat facebookkiin itsestäsi kuvat makaamassa alusvaatteillasi sängyllä tai jotain siihen päin vihjailevaa, niin turha valittaa jos joku tulee kuolaamaan kommentteihin. Mutta onko syy sittenkin median? Naisille luodaan kuin ideaali oletus siitä mitä heiltä odotetaan ja nuoret miehet imevät itseensä sen saman viestin, mutta vain että mitä he voivat naiselta odottaa. Kuinka monessa ohjelmassakin nainen on puolialasti tai se viettelijä joka houkuttelee miehen pahaan? Tai mallikuvaukset, jossa malli on käytännössä alasti, luommeko nuorille naisille ja vanhemmillekkin naisille mielikuvaa siitä että heidän tulisi suostua samanlaisiin otoksiin? Missä on elokuva naisista jotka elävät itsemääräämäänsä elämää, eikä kaikki pyöri miehen ympärillä, missä on mainokset hyvinpukeutuvista siveellisistä naisista, missä naisten itsekunnioitus? Enkä halua yleistää, tiedän runsaasti naisia ja runsaita naisia, jotka arvostavat itseään ja ovat hienoja ihmisiä, eikä heidän maailmansa pyöri sen ympärillä mitä heiltä odotetaan, he luovat itsensä. Miehet tulkoon jos on tullakseen, mutta vain sellaiset jotka arvostavat heitä omina itseinään.

Joku on tähän mennessä varmaankin jo vetänyt herneen, tai pikemminkin vesimeloonin nenäänsä valmiina kirjoittamaan sen luokan vihakommentin että enkelit huutaa halleluujaa. Mutta tarkoitukseni ei ole haukkua, haluan kritisoida. Kautta vuosisatojen ovat naiset olleet miehille lähestulkoon vain viihdyke, hyödyke ja jotain mitä ilman vain ei voi elää. Ja me hyväksymme sen, mutta miksi? Tosin olemme tulleet kehityksessä huimasti eteenpäin ja vaikka yritämme taistella tasaarvon puolesta, silti muun muassa joidenkin maiden (Amerikan) media tekee kaikkensa lannistaakseen nuoria nais poliitikkojen alkuja, heitä ei nähdä kyvykkäinä puhujina, vaan heitä arvostellaan pelkästään ulkonäön perustein. Mediassa naista ei nähdä ihmisinä vain suorastaan pelkkänä ulkokuorena, koko media on kuin suunnattu pelkille nuorille miehille. Missä ovat mainosten alastomat miehet? Miksi hampurilaista ei mainosta keskiikäinen? Koska näemme amerikassa naispresidentin? Milloin naiset hyväksyvät itsensä sellaisina kuin ovat? Nyt syytän kyllä mediaa ja rankasti, mutta samalla kohdistan syytökset niihin naisiin jotka tälläisen kohtelun hyväksyvät, olemme muutakin kuin miesten metsästyskohde. Kunnioittakaa itseänne naiset, älkää altistuko median liialle paineelle, tottakai on ihanaa olla kaunis ja tuntea itsensä seksikkääksi, mutta toivonmukaan rajansa kullakin. Ei tarvitse pukea pakaroita paljastavia housuja tai miniminiminiminitoppia ollakseen sekä tuntea olevansa seksikäs. Kesällä on kiva näyttää paljastapintaa, ymmärrän sen, mutta miten sitä näyttää, olisi jokaisen syytä harkita. Paljaasta pinnasta puheenollen, tänään on tainnut Helsingissä olla nakupyöräily, en päässyt mukaan joten harkitsen yhden hengen nakupyöräilyä Tampereen yössä.

Kuten kirjoituksen yhtydessä huomasin, ei naiset olekkaan niitä pahimpia syntipukkeja, media on tämänkin takana, se on kaiken pahan alku ja juuri. Tälläkin kertaa yritän leikkiä maailmanparantajaa, mutta ehkä jokupäivä onnistun.

Miley-Cyrus-9-normal.jpg

Se päivä jolloin kyseinen vaatemalli tulee kauppoihin, muutan marsiin. Miley, missä on järkesi? ja housusi?