Ennen oli kaikki paremmin. Ennen kaikki voi paremmin. Puol totuutta, puoli valhetta, mutta katsahtaessa ihmisten fyysiseen hyvinvointiin voimme todeta että ennen kaikki voi paremmin.

Vuokrasin eilen elokuvan Super Size Me. Elokuva kertoo amerikkalaisesta toimittajasta joka ottaa haasteekseen kokeilla McDonald'sin ruokia kuukauden ajan. Hän ei saanut syödä mitään muuta kuin sitä mitä saa McDonald'seistakin; kolme ruokaa päivässä, kolmenkymmenen päivän ajan. Ei kuullosta vaikealta, eihän? Testaava toimittajakaan ei alussa uskonut mitä ruoka voi aiheuttaa. Ja jotta vielä testi korostaisi roskaruuan vaikutusta sai hän kävellä päivässä vain 5000 askelta, joka on keskimääräinen arvio normaalin amerikkalaisen työläisen, mäkkärissä kävijän yhden päivän kävelymatka.

Olen nähnyt dokumentin aiemminkin ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille niin roskaruokaa inhoaville kuin sitä rakastavillekkin. Dokumentin aikana itse tunsin lähes kirjaimellisesti piston sydämmessä, johtuenkohan huonosta kolesterolista tai eilisestä Burger King ateriasta. Dokumentin jälkeen ottaa jääkaapista ihan mieluusti limsan sijasta vaikkapa mandariinin.

Pikaruokaa saa nykyään aivan liian nopeasti ja halvalla. Tosin koti Suomessa ei ruoka ole halpaa, mutta Amerikan maalla ei mega ateria paljoa keskivertokuluttajaa konkurssiin vie. Tosin sydän saattaa irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti. Pikaruokaketjut tekevät kaikkensa että me söisimme lisää, dokumentissa jopa kerrottiin kuinka pikaruokaketjujen edustajia istuu politiikan piireissä vain varmistaakseen, että lakiin ei tule mitään estettä heidän toiminnalleen. Ilmeisesti usa.n laissa on jonkinmoinen kielto ettei voi haastaa pikaruokaketjua oikeuteen, toisaalta järkevää, toisaalta tarpeetonta. Ihmiset lihovat, kuolevat diabeetekseen ja valtio vain katsoo ruoskaruokaloiden myllerrystä. Kuten lapsuuteni lasten ohjelmassa, kysyn nytkin, mikä meni väärin?

Tosin joudun katsahtamaan omaa moraaliani. Olen hyvin pitkälle sitä mieltä että varsinkin Suomessa valtio holhoaa jo hieman liikaa. Ja esimerkkinä uusimmat alkoholin mainostuslait menevät aivan yli hilseen. Jos kerran alkoholi on niinsanotusti haitallista että pitää ihan mainostus kieltää, niin missä ovat mäkkärin ja hesen mainostusrajoitteet? Alkoholia ei saa mainostaa mielikuva mainonnalla, joten miksi McDonald'sin hampurilaiset kimaltavat bussipysäkin kyljessä? Ja Se on todellista mielikuvamainontaa, sillä kuinka monta kertaa olet avannut tilaamasi hampurilais kääreen ja katsonut vieressä olevaa mainoskuvaa ja todennut yhdennäköisyyden; että tämä todella on big mac! Veikkaan ettet lähes kertaakaan. Mainoksissa käytetään photoshoppia, mikä tosin ei pitäisi tulla kellekkään yllätyksenä. Mutta taas alkoholin suhteen pullo näyttää tismalleen samalta mainoksessa kuin,kaupankin hyllyllä, joten kuka tässä Se itse valehtelija onkaan?

Kaksinaismoralismia kyllä, mutta heti dokumentin jälkeen alkoi tehdä mieli isoa, muhkean maukasta, rasvaa tihkuvaa hampparia. Ja mukaan isot ranskalaiset, kiitos.

Dokumentin toimittaja lihoi ensimmäisen viikon aikana ainakin neljä kiloa, kuukauden aikana yli kymmenen, katsojanakin huomasin kuinka hänen ihonväristään tuli lähes harmaan sävytteinen ja koko olemus alkoi olla väsyneen passiivinen. Tuskin on millään lailla terveellistäkään ahtaa itseensä supersize ateriaa. Ja vielä lähes kolme kertaa päivässä.

Mä en tiedä ketä syyttää. Olen vankasti sitä mieltä että jokainen ihminen on vastuussa ruokavaliostaan ja tekemistään valinnoista. Liittyi valinnat sitten tupakan polttoon, onnettomaan elämään tai roskaruoan syömiseen, niin uskon että kaikkea voi muuttaa jos vain niin itse haluaa. Ja ihailtava ilmiöhän nykypäivänä on fitness kulttuuri, johon hyvin monet ovat innostuneet. Itse tosin kaivelen liikuntainnostustani mutakakun kera. Mutta pointtinani on Se että voinko oikeastaan syyttää ketään? Ruokateollisuuden hirviöt osittain kyllä johtavat tätä maailmaa ja raha on ainoa asia mikä ratkaisee, ja rahaahan pikaruokaketjuilla pyörii lähes liiaksiin asti. En voi myöskään syyttää ihmisiä, tai oikeastaan voin, mutten halua, sillä silloin syyttäisin itseänikin. Toki teen omasta tahdosta valinnan mennä Hesburgerin kautta kotiin, kun vaihtoehtona olisi valmistaa maittavan ravinteikas salaatti. Syytänkö siis laiskistuvaa yhteiskuntaa? Mä en tiedä. Ehkä kehotan kokeilemaan jokaista hampurilaisen ystävää valmistamaan hampurilainen itse, Se ei oikeasti edes ole vaikeaa, ja lopputulos on melkein takuuvarmasti parempi (1000000% taatusti terveellisempi) vaihtoehto kuin mäkkärin linjastolla tuotettu hiilihydraatteja, kaikkea epäterveellistä sekä epämääräistä lihaa sisältävä vaaleaansämpylään sisälletty lituska joka on enemmän kuin kaukana siitä hampurilaisesta jonka mainoskuvassa näit.

129711-memes-mcdonalds-map-normal.jpgmfw-eating-american-fast-food-after-bein

näihin sanoihin, näihin tunnelmiin. Tänään boikotoin hampurilaisketjuja ja ostan pizzan.

Fuck the fitness, feel fatness!